OPENINGSSHOW

MARKT | 17 uur

Tijdens een wervelende show wordt u meegezogen in het aangrijpende levensverhaal van de bekendste Britse schrijver van de 19de eeuw. Wie was Charles Dickens en welke waren zijn drijfveren? Hoe verliep zijn jeugd? En vooral: hoe belangrijk vond Queen Victoria zijn oeuvre?

SLOTSHOW

MARKT | 21.30 uur

Het hoogtepunt van de avond! De Queen zal haar intrede maken en krijgt een cultureel programma aangeboden. Niemand minder dan operazanger Koen van Agtmael zal speciaal voor haar een welkomstlied zingen. Nooit eerder was de koningin getuige van zoveel positieve energie en samenhorigheid. De acteurs en dansers geven nog een keer het beste van zichzelf om een onvergetelijke indruk achter te laten bij de Queen. Na afloop zal zij zich tot het volk richten en een officiële kersttoespraak houden. Alle ogen zijn op haar gericht. Heel Bilzen houdt de adem in…

Een majestueus traject

Aansluitend start de magische belevingswandeling doorheen het stadscentrum. Stap in het leven van een royal en laat u onderdompelen in de gewoontes en gebruiken van dit exclusieve wereldje. Volg de aangegeven route in stijl en ontdek hoe Bilzen een vorstelijk tintje krijgt. Leg het koninklijk parcours af en geef uw oren en ogen de kost. Geniet van een adembenemende mix van muziek, prachtige lichteffecten, creativiteit en een verhaal dat u meeneemt in het leven van onze voorname gaste, Queen Victoria. Naast de bekende stem van Luc Appermont zal dit jaar ook royaltywatcher Marlène de Wouters te horen zijn.

DE CURIOSA VAN QUEEN VICTORIA
DE COMMANDERIE

Raak aan het begin van de wandelroute meteen onder de indruk van de bezittingen van Queen Victoria. Enkele van haar meest geliefde voorwerpen zijn exclusief te zien in Bilzen. Gelieve door te schuiven en niets aan te raken…

DE VICTORIAANSE ETIQUETTE
PRIEELTJE

In de 19de eeuw was etiquette erg belangrijk. Hoe vraagt u een dame ten dans? Mag u haar met haar voornaam aanspreken? Hier ontdekt u alle gebruiken van de Victoriaanse etiquette. Uiteraard houden we het graag netjes en stijlvol.

BALMORAL
DE ZOEMERIK

Queen Victoria huwde in 1840 met de Duitse prins Albert. Hij bracht een traditie uit zijn geboorteland mee: de kerstboom. Binnen de kortste keren hadden heel Groot-Brittannië en de rest van Europa deze gewoonte overgenomen. Queen Victoria vond net zoals Charles Dickens familiewaarden erg belangrijk. Kerstmis moest voor iedereen het familiefeest bij uitstek zijn en dat is het nog steeds!

FEESTCOMITÉ
BEGIJNHOFHUISJE

Het verrassende repertoire van de zangers en muzikanten van Medemens verwarmt niet alleen Queen Victoria maar alle bezoekers van Dickens! Voor de tiende verjaardag van het evenement krijgt ook hun optreden een extra feestelijk tintje. 

DE HIGH TEA
CAMILLE HUYSMANSPLEIN

Londen is de bakermat van de Britse theecultuur. U wordt ondergedompeld in de wereld van het theedrinken voor gevorderden: de high tea. Zien we hier wat raakpunten met Hyacinth Bucket (Bouquet) uit ‘Schone Schijn’ of is dat allemaal toevallig? 

HET STAATSBUFFET
DEKEN PAQUAYPLEIN

Wat als uw servet plots van tafel waait of u de taal van uw tafelgenoot niet spreekt? Staat het om een cadeautje mee te nemen als u uitgenodigd wordt bij de Queen of net niet? En wie mag wanneer het woord nemen? Ook in de Victoriaanse tijd van Charles Dickens was het koninklijk protocol gebonden aan strenge regels.

HET KONINKLIJK TOILET
PARK PETRY

Bij het organiseren van een staatsbezoek komt heel wat kijken. Zo moet er een toilet aanwezig zijn dat enkel door de gasten van adel gebruikt mag worden. Het moet uiteraard smetteloos proper zijn en discretie is noodzakelijk. Een koningin verdient natuurlijk haar eigen gouden toilet met persoonlijke bodyguards!

DE AUDITIE
KLOKKEPLEIN

Charles Dickens schreef ook toneelstukken. Queen Victoria kwam zelfs persoonlijk kijken naar enkele van zijn stukken. Het spreekt voor zich dat Dickens altijd op zoek was naar de beste acteurs om de rollen te vertolken. Talentenjachten waren ook reeds in de 19de eeuw een publiekstrekker.

DE MUZIEKDOOS VAN QUEEN VICTORIA
MARKT

We kennen allemaal de Fabergé-eieren van de Romanovs. Minder bekend is de collectie muziekdozen van Queen Victoria. Een levensgrote pop neemt u mee terug naar haar kinderjaren…

BONUSACT
SINT-MAURITIUSKERK

Laat u betoveren door een klank- en lichtspel in de Sint-Mauritiuskerk. Hedendaagse muziek wordt gecombineerd met het orgelspel van Filip Blokken. Samen met de balletdansers van Véronique Lenaers brengen zij het verhaal van de drie koningen tot leven. Adembenemend!