De tiende editie van het Dickens-evenement wordt gevierd in stijl. Niemand minder dan Queen Victoria komt op officieel staatsbezoek naar Bilzen. Charles Dickens laat de koningin kennismaken met de stad waar hij ondertussen zoveel is van gaan houden. Tijdens de slotshow krijgen ze samen een uitgebreid cultureel programma aangeboden. Protocol en etiquette zijn bij dit hoog bezoek uiteraard enorm belangrijk… Zal Queen Victoria de creativiteit en de gastvrijheid van de Bilzenaren kunnen appreciëren? Het hele evenement kleurt, net als de voorbije jaren, natuurlijk weer serieus buiten de lijntjes…

Tijdsgenoten Queen Victoria en Charles Dickens

Charles Dickens, Queen Victoria en Kerstmis hebben heel wat met elkaar gemeen. De grootste Britse schrijver van de 19de eeuw en de Queen waren namelijk tijdsgenoten. Queen Victoria zat op de troon toen Charles Dickens furore maakte. Zijn werk was erg geliefd bij de Queen. Veel van zijn verhalen speelden zich af in de kerstperiode. Door haar huwelijk met de Duitse prins Albert leerde Queen Victoria de traditie kennen die in Duitsland heerste om de kerstboom op te zetten en Kerstmis uitgebreid te vieren.

Charles Dickens werkte ondertussen hard om zijn droom waar te maken. Als kind was hij van het idyllische platteland naar de grootstad Londen verhuisd, waar hij noodgedwongen in een schoenpoetsfabriek moest werken omdat zijn vader opgepakt was wegens schulden. Op internaat begon hij in zijn eigen fantasiewereld te leven. Een job in een advocatenkantoor maakte de schrijver in hem wakker en zo werd hij redacteur bij een plaatselijke krant. Na het schrijven van boeken, die steeds meer naamsbekendheid kregen, begon hij ook met het bedenken van toneelstukken. Dickens stierf op 58-jarige leeftijd en werd op voorspraak van Queen Victoria begraven in Westminster Abbey. De stad die hem als kind verguisde, was ontzettend veel van hem gaan houden. Sinds 2009 leven zijn ideologie en verhalen verder in Bilzen.